Farro Triticum Dicoccum

Το Farro είναι ένα φυτό της οικογένειας των αγρωστοειδών. Μαρτυρίες για την ύπαρξή του βρέθηκαν στην Αίγυπτο, ενώ υπάρχει αναφορά του στα Ομηρικά έπη. Θεωρούνταν ιερό από τους αρχαίους κατοίκους της Ιταλίας, τους Λατίνους και τους Σαβίνους. Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν πολύτιμο αγαθό και συχνά το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα, καθώς επίσης το προσέφεραν και στους γάμους. Ένας λόγος για τον οποίο η καλλιέργειά του εγκαταλείφθηκε κατά το παρελθόν, είναι γιατί όλα τα παράγωγά του περιέχουν υψηλό ποσοστό ινών, αλλά και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο η αξία του ανακτήθηκε στις μέρες μας. Το συνολικό ποσοστό πρωτεϊνών στο Farro είναι 25%, ενώ το κοινό στάρι περιέχει 10%. Εξαιτίας της ειδικής του σύνθεσης, καταπολεμά την δυσκοιλιότητα και σύμφωνα με κάποιους διατροφολόγους μπορεί να προλάβει τις εντερικές νεοπλασίες. Τα ζυμαρικά με Farro δίνουν την αίσθηση της πληρότητας, καθυστερώντας πολύ το αίσθημα της πείνας, ενώ στις δίαιτες προσφέρει μια σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, βιταμινών κ.α. Άτομα που εξασκούν αθλητικές δραστηριότητες, παραμένοντας σε ένα σχετικά ελαφρύ βάρος σώματος, μπορούν να επωφεληθούν από την ικανοποιητική ποσότητα υδατανθράκων που περιέχει, απαραίτητη για τα αγωνιστικά τους καθήκοντα και διατηρώντας έτσι ένα σταθερό γλυκαιμικό και θερμιδικό επίπεδο, βελτιώνοντας πολύ τις αθλητικές τους αποδόσεις. Το Farro επίσης ενδείκνυται διατροφικά για την οστεοπόρωση και την αναιμία. Τα τελευταία χρόνια το συναντάμε συχνά και στη διαιτητική διατροφή. Στην Ευρώπη καλλιεργούνται 2 είδη Farro, από τα οποία παράγονται άλευρα που προσαρμόζονται καταλληλότερα στα διάφορα είδη τροφής. Για την παραγωγή των ζυμαρικών επιλέξαμε το Triticum Dicoccum, ενώ για την παραγωγή των παξιμαδιών το Triticum Spelta. Το Farro είναι ο πρόγονος του μαλακού σίτου. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, B, C, E και μεταλλικά άλατα, Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγνήσιο και Φώσφορο, το Faro περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, Σίδηρο, Χαλκό, Μαγγάνιο. Είναι επίσης πλούσιο σε αδιάλυτες ίνες που ευνοούν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ειδικότερα περιέχει 57,9% υδατάνθρακες, 17,0% πρωτεΐνες και 3,0% λιπαρά. Επίσης περιέχει ειδικούς υδατάνθρακες (βλεννοπολυσακχαρίδια) που αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα στην πήξη του αίματος και διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Farro Triticum Dicoccum
Κύλιση προς τα επάνω